Gezouten karamelsaus van Nigella Lawson

We eten allang allemaal niet meer puur om te overleven. Ik eet vooral ook omdat het zo heel erg lekker is. En dat ik daarbij mijn voorkeuren heb, zal velen bekend zijn. Zo hou ik enorm veel van pesto Genovese. Zo veel dat het bijna een verslaving leek en ik het door vrijwel alles deed. Ik stopte toen ik het commentaar kreeg dat het bij boerenkool niet echt heel erg lekker was. Iets wat ik ook moet toegeven. Nu doe ik het niet meer over alles, maar over bijna alles.

Een nieuwe verslaving heb ik nu gevonden in gezouten karamelsaus. Het begon tijdens een vakantie in het noord-westen van Frankrijk waar deze saus veel gegeten wordt. Nu kan ik bijna niet stoppen met het maken van deze saus. Toen iemand me vroeg:  “maar waar doe je het dan over?” floepte “over alles”  eruit voordat ik er erg in had. Er zijn vele recepten voor deze saus. Ik gebruik het recept van Nigella Lawson.

Ingrediënten
75 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur, maar niet gesmolten!)
50 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
50 ml golden syrup (te koop bij Jumbo)
125 ml slagroom
fleur de sel (zeezout), naar smaak


Bron: www.stylist.co.uk


Smelt de boter, de twee soorten suiker en de golden syrup in een kleine pan met dikke boden. Laat het geheel 3 minuten sudderen en draai de pan af en toe rond zodat het niet aanbrand. Het geheel niet roeren.

Als het mooi begint te kleuren, doe je de room erbij. Dit kan spetteren dus pas op. Het mengsel nog steeds niet roeren maar alleen de pan ronddraaien. Voeg dan het zeezout (fleur de sel) naar smaak toe. Vanaf nu kun je het geheel voorzichtig roeren met een houten pollepel. Laat nog een minuutje doorkoken.