Mascarpone-citroentaart van Edo

Bij een vriendin stond hij zomaar op tafel. Een prachtige taart, stoer, delicaat, fris en romig tegelijk. Een taart vol tegenstrijdigheden. Ik vroeg meteen of ik het recept mocht hebben want buiten dat hij er heerlijk uitzag was hij ook nog eens verrukkelijk. M’n vriendin vertelde lachend dat ze de taart ook voor haar verjaardag had gekregen en dat ze de maker even zou roepen.

Nuchter en bescheiden vertelde Edo, de taartenbakker, dat het echt heel eenvoudig was om deze taart te maken. Je doet even dit en dan even dat…

Natuurlijk ben ik de taart thuis gaan maken en heb er zelfs wat dingen aan veranderd. Edo maakte de taart met een bodem van lange vingers en gebruikte Limoncello als smaakmaker. Vaak kies ik er nu voor om een cake bodem te maken, en voeg soms aardbeien toe aan het geheel.

De decoratie verschilt ook nogal. Daar waar Edo de taart decoreerde met 3 prachtige witte rozen en witte chocolade vlokken kies ik ervoor om viooltje te gebruiken en gesuikerde citroen-rasp.

Een heerlijk feestelijke taart. Ik herinner me de eerste keer dat ik hem at in goed gezelschap bij vrienden.
Het treurige aan de taart is dat de maker ervan, Edo, er niet meer is. Ik heb hem niet gekend, maar één keer ontmoet, en toen hebben we het alleen over deze taart gehad. Een taart vol tegenstrijdigheden.

Recept taart Edo ~ met variatie van mij tussen de ()

  • 2 pakken lange vingers (of 1 pak lange vingers en een zelfgemaakte cake bodem)
  • 500 ml mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • 3 citroenen
  • limoncello (of citroensiroop voor non-alcoholische variant)
  • 3 witte rozen (of maartse viooltjes)
  • witte chocolade vlokken (of citroen rasp van 3 citroenen gesuikerd)

Bedek de bodem van een medium grote springvorm met lange vingers. Besprenkel ze met Limoncello
(of maak een cake bodem in een springvorm met een eenvoudig cake recept en besprenkel met citroensap)

(rasp of schil de citroenen, met zester. Roer Doe de citroenrasp in een pan en verdeel er een grote schep suiker en een klein beetje water Bak voor een paar minuten totdat de suiker is gesmolten. Voeg evt nog wat water toe). Haal de gesuikerde rasp uit de pan en laat afkoelen op een bord)
Klop de slagroom en mix met de mascarpone, citroensap en de suiker. Verdeel de helft over de lange vingers en leg daar weer lange vingers op. Schep de andere helft van het mascarpone/slagroommengsel erover en zet het geheel in de koelkast. Laat 3 uur staan.

Garneren
Strooi witte chocolade vlokken over de taart. Maak de drie witte rozen schoon en zet ze midden in de taart
(versier de taart met de gesuikerde citroenrasp en met de, gewassen viooltjes)